Propuneri Asociatia CCPA

Ca urmare a publicarii pe site-ul ASF a Proiectului de Norma privind distributia de asigurari si a Proiectului de Norma privind pregătirea profesională a distribuitorilor de asigurări și/sau reasigurări, Asociatia CCPA a transmis propuneri de imbunatitire a actelor de reglementare.

Propunerile initiale inaintate de Asociatia CCPA catre ASF pot fi consultate aici, iar propunerile dupa republicarea proiectului de Norma privind distributia asigurarilor pot fi consultate aici.

Odata cu intrarea in vigoare a Directivei europene privind Distributia in Asigurari – IDD (Insurance Distribution Directive), noua legislatie aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de asigurari din Romania, cu impact asupra intermediarilor in asigurari, inclusiv a asistentilor in brokeraj.

In legatura cu transpunerea in legislatia nationala a Directivei IDD si a modului in care se va desfasura distributia de asigurari, apreciem ca Autoritatea de Supraveghere Financiara ar trebui sa tina mai mult cont de modul in care functioneaza si cum este structurata piata europeana de intermediere a asigurarilor (pentru alinierea Romaniei la aceleasi standarde).

In prezent, asteaptam ca A.S.F. sa inceapa dezbaterile privind normele de aplicare a legii distributiei asigurarilor, urmand sa se stabileasca si cum vor fi asimilati asistentii in brokeraj.

Daca in proiectul de lege, se prevede ca  instituţiile de credit şi firmele de investiţii care desfăşoară activitate de bancassurance, respectiv au calitatea de asistenţi în brokeraj, au un termen in care sa opteze pentru desfăşurarea activităţii de distribuţie a asigurarilor, pentru restul asistentilor in brokeraj persoane fizice/ juridice, nu se cunoaste nimic oficial pana in prezent.

Dupa aparitia in legislatia nationala a termenului de „asistenti in brokeraj”, numarul acestora a crescut constant ajungandu-se in data de 29.06.2018 la un numar de 6.108 asistenti in brokeraj persoane juridice si 10.537 asistenti in brokeraj persoane fizice.

Odata cu cresterea numarului de asistenti in brokeraj, cel al brokerilor de asigurare a scazut, ajungand la un numar de 304 brokeri, potrivit datelor oficiale comunicate asociatiei noastre de catre ASF la acea data.

Este cunoscut faptul ca notiunea de „persoana juridica – P.F.A., S.R.L., I.I.” a agentilor de asigurare sau asistentilor in brokeraj, a fost statuata mai mult pentru a solutiona o problema de fiscalitate decat una profesionala, insa aceasta facilitate a condus la situatia ca asigurarile sa poata fi vandute la orice magazin de orice societate care are si codul CAEN 6622.

In acest moment, asistentii in brokeraj persoane juridice pot avea un obiect extins de activitate, intrucat nici Legea nr. 32/ 2000 si nici normele de inregistrare a unei societati la Registrul Comertului, nu interzice acest lucru.

Potrivit Directivei IDD, notiunea de asistent in brokeraj nu exista, insa este definit foarte clar intermediarul de asigurari auxiliare, care este persoana fizica/ juridica ce nu are ca activitate profesionala principala distributia de asigurari si care poate distribui doar produse de asigurare care sunt complementare unui bun sau serviciu propriu.

In opinia noastra, doar asistentii in brokeraj care se regasesc in aceasta definitie si corespund tuturor criteriilor Directivei IDD, mai pot avea de acum incolo un obiect extins de activitate.

Tot Directiva IDD mai prevede ca intermediarii de asigurari auxiliare ar trebui sa fie inregistrati cu conditia sa indeplineasca cerinte profesionale stricte referitoare la competenta si buna lor reputatie, sa detina asigurare de raspundere civila profesionala, sa aiba o capacitate financiara corespunzatoare, sa comunice identitatea sa si a modului in care se poate face o reclamatie.

In comparatie cu brokerii de asigurare care au o serie intreaga de obligatii impuse de ASF la autorizare si pentru pastrarea autorizatiei (capital social de minim 150.000 Lei, asigurare de raspundere profesionala, obiect unic de activitate, proceduri, raportari catre ASF si altele), in prezent, asistentii in brokeraj persoane juridice pot functiona la fel ca si brokerii de asigurare, dar cu mai putine obligatii.

Astfel, pe langa un capital social minim de numai 200 Lei si de posibilitatea obtinerii de venituri din prestarea altor activitati, asistentii in brokeraj persoane juridice detin platforme proprii de vanzare online a politelor de asigurare, pot sa-si deduca TVA-ul aferent cheltuielilor/ investitiilor (daca sunt platitori de TVA pentru alte activitati din obiectul de activitate) si nu au nici obligatia incheierii unei asigurari de raspundere profesionala.

Directiva IDD prevede ca:“Produsele de asigurare pot fi distribuite de diferite categorii de persoane sau instituții, cum ar fi agenți, brokeri și agenți de asigurări bancare, întreprinderi de asigurare, agenți de turism și societăți de închiriat autovehicule. Egalitatea de tratament între categoriile menționate anterior și protecția consumatorului impun ca toate acele persoane sau instituții să se afle sub incidența prezentei directive”.

Apreciem ca acest subiect va fi unul foarte interesant in dezbaterile urmatoare privind normele de aplicare a legi.

Membrii asociatiei Centrul de Consultanta si Parteneriat in Asigurari (CCPA), care este constituita ca o asociatie profesionala a brokerilor de asigurare, considera ca piata distributiei asigurarilor ar trebuie regandita mai mult din punct de vedere profesional, pe criterii de competente si calitate a serviciilor oferite consumatorilor de asigurari, decat pe criterii administrative (intermediar principal/ secundar).

Este important ca odata cu normele de aplicare a IDD sa se garanteze un nivel ridicat de profesionalism si competenta in randul intermediarilor de asigurari si asigurari auxiliare, precum si in randul angajatilor societatilor de asigurare care sunt implicati in activitati premergatoare vanzarii, in vanzare si in activitati ulterioare vanzarii de polite de asigurare.

Mai multe informatii despre asociatia CCPA, obiective, proiecte, modalitatea de inscriere in asociatie, gasiti pe pagina asigurari-ccpa.ro.

http://www.1asig.ro/Unde-si-cand-se-decide-soarta-asistentilor-in-brokeraj-articol-3,100-59625.htm?utm_source=xprimmstiri&utm_campaign=02-10-18

HOTĂRÂREA CURȚII (Marea Cameră)
4 septembrie 2018
„Trimitere preliminară – Asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de
autovehicule – Directiva 72/166/CEE – Articolul 3 alineatul (1) – A doua directivă 84/5/CEE – Articolul 1
alineatul (4) – Obligația de a încheia un contract de asigurare – Vehicul imobilizat pe un teren privat –
Drept de acțiune al organismului de despăgubire împotriva proprietarului vehiculului neasigurat”

Vezi hotararea aici CURIA - Documents

Cati brokeri in asigurari intermediaza polite de asigurare in Romania?

In urma unei analize facute de Asociatia CCPA (Centrul de Consultanta si Parteneriat in Asigurari), in Romania erau activi la data de 29 iunie 2018 un numar de 304 brokeri de asigurare. Dintre acestia, un numar de 9 brokeri au notificat ASF intentia de a deschide o sucursala pe teritoriul unui stat membru al uniunii europene sau de a desfasura activitati de intermediere in baza libertatii de a presta servicii.

La data de referinta mentionata mai sus, la ASF sunt inregistrati un numar de 6.108 asistenti in brokeraj persoane juridice si 10.537 asistenti in brokeraj persoane fizice. Daca se cunoaste ca pentru cei 6.108 asistenti in brokeraj persoane juridice lucreaza un numar de 7.805 persoane care desfasoara efectiv activitate de intermediere, in cadrul ASF nu sunt date disponibile pentru identificarea numarului angajatilor proprii ai celor 304 brokeri de asigurare si nici numarul brokerilor in asigurari ai acestora.

De asemenea, nu se stie cati asistenti in brokeraj persoane juridice din cei 6.108 inregistrati, au obiect unic de activitate (identic ca al brokerilor de asigurare) si cati au obiect extins de activitate (desfasoara si alte activitati pe langa cea de intermediere a asigurarilor).

De cealalta parte, odata cu liberalizarea serviciilor, un numar de 2.567 intermediari de asigurari din SEE si-au notificat intentia de a desfasura in Romania o activitate de asigurare in baza liberei circulatii a serviciilor, iar un numar de 17 brokeri de asigurare din SEE si-au notificat intentia de a deschide o sucursala pe teritoriul Romaniei, conform datelor furnizate de ASF la solicitarea Asociatiei CCPA.

Potrivit Legii nr. 32/2000 privind activitatea si supravegherea intermediarilor in asigurari si reasigurari (in vigoare inca), se mentioneaza ca brokerul in asigurari este persoana fizica atestata profesional care isi desfasoara activitatea numai in baza unei relatii contractuale cu un broker de asigurare, iar asistentii in brokeraj sunt persoanele fizice sau juridice care, in baza unui contract cu un broker de asigurare, primesc o imputernicire in legatura cu un mandat de brokeraj al acestuia si, sub acoperirea contractului de raspundere profesionala a brokerului in cauza, trebuie sa intreprinda anumite activitati necesare pentru ducerea la indeplinire a mandatului de brokeraj.

Raportat la definitiile si la datele statistice prezentate mai sus, putem constata ca activitatea de intermediere in domeniul asigurarilor este realizata in Romania mai mult de catre asistentii in brokeraj, decat de brokerii in asigurare cum ar fi normal. Conditia ca toti brokerii de asigurare sa detina un capital social de minim 150.000 Lei (indiferent de cifra de afaceri), raportarile obligatorii periodice (catre ASF) si acordarea de unii asiguratori de comisioane diferite de la un broker la altul, au condus in timp la restrangerea semnificativa a numarului brokerilor de asigurare si la descurajarea de a mai infiinta noi societati de brokeraj in asigurari.

Totodata, odata cu adoptarea Ordinului nr. 9/ 2012 de catre CSA, calificarea profesionala si pregatirea continua s-a facut in acelasi mod atat pentru brokerii in asigurari cat si pentru asistentii in brokeraj sau pentru celelalte tipuri de intermediari mentionati la Art. 2 din normele de aplicare ale ordinului. Astfel, notiunea de “atestare profesionala” a brokerilor in asigurari din Legea nr. 32/ 2000, a ramas la nivel de definitie, nefiind nici o departajare din punct de vedere profesional si de atestare intre intermediari.

Daca privim la numarul concurentilor din SEE interesati de piata romanesca de intermediere, ne punem intrebarea daca toti brokerii in asigurari sau asistentii in brokeraj din Romania inregistrati ca intermediari la ASF, sunt pregatiti in acest moment din punct de vedere profesional sa faca fata unor brokeri calificati (atestati profesional) din statele SEE.

Este cunoscut faptul ca ASF acorda o atenție deosebita imbunatațirii gradului de educație si cultura financiara a populației ca utilizatori de produse, instrumente si servicii financiare, insa este si rolul asociatiilor profesionale a asiguratorilor si a intermediarilor in asigurari sa se implice mai mult pentru a creste gradul de profesionalizare al celor care lucreaza in aceasta industrie importanta.

La Conferinta FIAR 2018, D-nul Michael THEILMEIER, Senior Vice-president, GEN Re, Germany, spunea ca “Fara intermediari buni, industria de asigurari nu poate functiona”.

Asociatiei CCPA constituita ca asociatie profesionala a brokerilor de asigurare, a demarat si lucreaza la proiectul “O cariera ca broker in asigurari”, care sa conduca pe viitor la coordonarea dispozițiilor interne (legislatia secundara de punere in aplicare a Legii privind distributia asigurarilor) referitoare la cerințele profesionale si inregistrarea persoanelor care abordeaza si desfasoara activitatea de intermediere de asigurari.

Potrivit statutului asociatiei CCPA, pot deveni membrii ai asociatiei, brokerii de asigurare care sunt autorizati de A.S.F. si care nu sunt afiliati la alte asociatii similare.

In prezent asociatia CCPA nu percepe taxa de inscriere si cotizatii lunare, implicarea membrilor in activitatea asociatiei fiind una voluntara.

Mai multe informatii despre asociatie, obiective, proiecte, modalitatea de inscriere, gasiti pe pagina asigurari-ccpa.ro

http://1asig.ro/Cati-brokeri-in-asigurari-intermediaza-polite-de-asigurare-in-Romania-articol-2,218-59168.htm

Buletin informativ de Asigurari si Pensii, Nr. 3958 – 5 iulie 2018

O noua asociatie profesionala a brokerilor de asigurare si-a inceput activitatea

Din initiativa mai multor brokeri de asigurare locali, la inceputul anului 2018, si-a inceput activitatea o noua asociatie profesionala a brokerilor de asigurare sub denumirea Asociatia Centrul de Consultanta si Parteneriat in Asigurari (CCPA), a declarat, pentru 1asig.ro, Presedintele acesteia, Gheorghe PAUN.

Potrivit statutului ce poate fi consultat pe pagina de internet, Asociatia CCPA este o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata in scopul dezvoltarii si cooperarii in domeniul intermedierii asigurarilor si activitatilor conexe acestora.

Asociatia CCPA este organizata si functioneaza in baza Ordonantei Guvernului Romaniei Nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile cu modificarile si completarile ulterioare.

Asociatia CCPA are drept scop principal:
– Dezvoltarea si cooperarea in domeniul asigurarilor – reasigurarilor, intermedierii asigurarilor si activitatilor conexe;
– Organizarea de activitati in promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, incluzand, dar fara a se limita la societati de Asigurare – Reasigurare, Autoritati si/sau Institutii publice, alte organizatii care au legatura cu domeniul asigurarilor, in raport cu obiectul si scopul de activitate, potrivit prezentului statut si in acord cu prevederile legale.

Pentru realizarea scopului si a obiectivelor propuse, Asociatia CCPA colaboreaza cu A.S.F., I.S.F. si dezvolta relatii de cooperare cu societatile de asigurare, alte organizatii cu scopuri similare sau cu autoritati publice din Romania sau din strainatate.

Gheorghe PAUN a mentionat ca, in prezent, Asociatia CCPA este implicata in majoritatea proiectelor importante ale pietei asigurarilor, fiind prima asociatie profesionala a brokerilor de asigurare care a adoptat un Cod de conduita pivind prelucrarea datelor cu caracter personal, pentru care asteapta avizul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit Regulamentului GDPR, se mentioneaza ca “Asociatiile sau alte organisme care reprezinta categorii de operatori sau de persoane imputernicite de operatori ar trebui incurajate sa elaboreze coduri de conduita, in limitele prezentului regulament, astfel incat sa se faciliteze aplicarea efectiva a prezentului regulament, luandu-se in considerare caracteristicile specifice ale prelucrarii efectuate in anumite sectoare si necesitatile specifice ale microintreprinderilor si ale intreprinderilor mici si mijlocii. In special, astfel de coduri de conduita ar putea sa ajusteze obligatiile operatorilor si ale persoanelor imputernicite de operatori, tinand seama de riscul aferent prelucrarii care este susceptibil de a fi generat pentru drepturile si libertatile persoanelor fizice.”

Asociatia CCPA a transmis, in februarie 2018, mai multe amendamente Ministerului Finantelor Publice in etapa de consultare publica a proiectului Legii privind distributia asigurarilor – IDD si isi propune sa se implice si la elaborarea legistatiei secundare, respectiv a normelor de aplicare a acestei Legi.

De asemeni, asociatia face parte ca membru in grupul de lucru al A.S.F. pentru proiectul “InsurTech HUB” si a participat cu propuneri in cadrul Grupului de lucru pentru pastrarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de plata acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice, care au fost apreciate de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si acceptate in mare parte de acest grup de lucru.

“Pe termen mediu si lung, activitatea asociatiei se va concentra pe cresterea profesionalismului si increderii in activitatea de brokeraj in asigurari, ca un standard de etica si competenta. In acest sens, in perioada urmatoare vor fi lansate in dezbatere doua proiecte denumite “Calitatea in intermedierea asigurarilor – criteriu de remunerare” si “O cariera ca broker in asigurari” care sa conduca in timp la promovarea meseriei de broker de asigurare si la profesionalizarea pietei de intermediere in asigurari. In acest sens conducerea asociatiei a avut o prima intalnire de lucru cu conducerea I.S.F. si a transmis o solicitarea de a deveni membru partener al acestei institutii”, a spus, pentru 1asig.ro, Gheorghe PAUN, Presedintele CCPA.

Potrivit statutului asociatiei CCPA, pot deveni membri, societatile care sunt autorizate de A.S.F. ca brokeri de asigurare si care nu sunt afiliate la alte asociatii similare.

In prezent asociatia CCPA nu percepe taxa de inscriere si cotizatii lunare, implicarea membrilor in activitatea asociatiei fiind una voluntara.

Membrii Asociatiei CCPA considera ca si alti brokeri de asigurare ar trebui sa se implice mai mult in activitatea de intermediere a asigurarilor prin inscrierea la o asociatie profesionala sau prin constituirea de alte noi asociatii, daca nu se regasesc in nici unul dintre proiectele sau preocuparile asociatiilor existente in prezent, mai ales din perspectiva cresterii gradului de autoreglementare a acestei activitati.

Mai multe informatii despre asociatie, obiective, proiecte, modalitatea de inscriere, gasiti pe pagina asigurari-ccpa.ro.

http://www.1asig.ro/O-noua-asociatie-profesionala-a-brokerilor-de-asigurare-si-a-inceput-activitatea-articol-3,100-59108.htm?utm_source=xprimmstiri&utm_campaign=05-07-18

Cod de conduita brokeri de asigurare

Membrii Asociatiei CCPA au adoptat codul de conduita privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Prin aderarea la codul de conduita si punerea in aplicare a procedurii operationale cadru, membrii Asociatiei CCPA s-au conformat in cea mai mare parte cerintelor GDPR.

Adoptarea declaratiei de conformitate, evidenţa activităţilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, instruirea personalului, implementarea masurilor organizatorice si tehnice, sunt doar cateva dintre masurile implementate de brokerii de asigurare.

Asociatia CCPA s-a aratat deschisa la dialog pentru gasirea celor mai bune solutii, astfel incat sa respectam drepturile persoanelor vizate, fara a crea o birocratie inutila.

Asociatia CCPA incurajeaza brokerii de asigurare care nu au aderat la un alt cod de conduita al unei asociatii, sau care nu au inca solutii clare, sa ne contacteze pentru a le prezenta avantajele unei astfel de asocieri – cu costuri zero.

Masuri propuse de societatile de asigurare

Cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a regulamentului GDPR, societatile de asigurare au inceput sa transmita acte aditionale sau acorduri de prelucrare a datelor cu caracter personal, catre brokerii de asigurare.

Cu toate ca activitatea asiguratorilor este similara (acelasi obiect de activitate), cerintele impuse brokerilor de asigurare sunt diferite de la un asigurator la altul Cei mai multi asiguratori incearca sa transfere cat mai mult din responsabilitati sale, brokerilor.

In lipsa aderarii brokerilor de asigurare la un cod de conduita comun, este tot mai greu ca acestia sa poata respinge actele aditionale primite.

Asistentii in brokeraj

Asistentii in brokeraj persoane juridice au calitatea de operatori independenti de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Solutiile de respectare a prevederilor GDPR sunt simple si la indemana oricui, daca factorii de decizie analizeaza cu atentie regulamentul in litera si spiritul sau.

Masurile adoptate de brokerii din Asociatia CCPA, prevad ca asistentii in brokeraj sunt considerati imputerniciti ai brokerilor de asigurare si se vor conforma regulilor din codul de conduita, daca au acelasi obiect de activitate cu brokerii de asigurare.

 

Brokerii de asigurare se pregatesc de implementarea masurilor de prelucrare a datelor cu caracter personal

Asistam in aceasta perioada la o preocupare a brokerilor de asigurare de a gasi solutii pentru respectarea cerintelor Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Continue reading

Avand in vedere:

– REGULAMENT nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor); Continue reading