Brokerii de asigurare se pregatesc de implementarea masurilor de prelucrare a datelor cu caracter personal

Asistam in aceasta perioada la o preocupare a brokerilor de asigurare de a gasi solutii pentru respectarea cerintelor Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

O parte din brokeri au decis sa implementeze formulare care sa cuprinda in acelasi timp acordul de prelucrare a datelor, drepturile persoanei vizate, modalitatea de comunicare, imputernicirea/ mandatul de brokeraj ce ar trebui semnat de asigurat/ potentialul asigurat sau alte date pe care fiecare le considera relevante.

O alta parte, mai analizeaza inca prevederile legale si se informeaza mai mult inainte de a lua o decizie.

Lucrurile nu par simple atunci cand vorbim de transpunerea unor regulamente europene pe o structura nationala de business. Tocmai de aceea,  este important ca inainte de a lua decizii, sa intelegem mai intai principiile si mecanismele de punere in aplicare a regulamentului.

Tot in aceasta perioada foarte multe firme oferta prezentari, cursuri de instruire si propun solutii unor persoane care de multe ori nici nu au citit regulamentul sau ghidurile ajutatoare.

In domeniul intermedierii asigurarilor, dezbaterile si deciziile ar trebui sa tina cont pe de o parte de specificul comun al activitatii de brokeraj in asigurari, iar pe de alta parte de particularitatile fiecarui broker.

Este important ca brokerii de asigurare, asociatiile profesionale sau patronatele, sa analizeze impreuna si cu atentie prevederile regulamentului, pentru adoptarea unor masuri de implementare unitare, corecte si suficiente, in activitatea de intermediere a asigurarilor.

Asociatia CCPA a identificat principalele elemente comune ale activitatii de intermediere in asigurari si a transmis autoritatii de supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal, primul proiect al codului de conduita specific brokerilor de asigurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *